Redactie

Hoofdredactie

Stefan NieuwenhuisStefan Nieuwenhuis is striprecensent en stripjournalist voor NRC, Tzum, Stripgids, Zone 5300 en Stripschrift. Daar deelt Stefan zijn enthousiasme voor strips, comics en manga. Hij heeft een zwak voor westernstrips, Sherlock Holmes en het werk van Will Eisner, Carole Maurel en Sam Henderson.
Stefan begon ooit als blaadjesmaker, met fameuze titels als Kartoen, Fresco en (tot op de dag van vandaag) Van Speijk.  Hij maakte samen met Maarten Vande Wiele de strip Doctor Carnacki en is de drijvende kracht achter Duplex, een internationaal poëtisch stripproject waarbij striptekenaars samenwerken met dichters. Er verschenen Nederlands-Vlaamse en een Britse versies; intussen staat een Spaanse editie in de steigers.
Naast zijn stripgerelateerde werkzaamheden is Stefan literair festivalprogrammeur. Dat er op festivals als Noorderzon en Sunsation toch vaak iets rond het beeldverhaal plaatsvindt, klinkt logisch. Over literatuur gesproken: begin 2020 verschijnt zijn nieuwe roman, die in het geheel niet over strips gaat.

Tzum
Persoonlijke website


Sigge StegemanSigge Stegeman meldde zich op zijn 21e bij het legendarische en helaas na 30 jaar ter zielen gegane stripinformatietijdschrift ZozoLala, waarvoor hij in totaal 15 jaar –  verspreid over een periode van 20 jaar – zou schrijven.
Van 2005 tot en met 2017 werkte hij als verkoper en inkoper bij Stripboekhandel De Noorman in Arnhem. Vanaf maart 2016 schreef Sigge een jaar lang van elk boek dat hij las een recensie, wat resulteerde in 366 stuks, te lezen op zijn tumblrblog Sigge Stript.
In 2015 begon hij te werken voor soul food comics, als rechterhand van oprichter Guus van Sonsbeek. Toen Guus begin 2017 kwam te overlijden nam Sigge het stokje van hem over en sindsdien is hij daarmee uitgever van “strips die je raken”.

soul food comics
Sigge Stript
ZozoLala


Peter MoerenhoutPeter Moerenhout werd in 2007 hoofdredacteur van het tijdschrift Plots Stripmagazine en later van Vlaanderens eerste digitale stripmagazine Stroke. Sindsdien publiceerde hij tal van kortstrips, recensies, kortverhalen, artikels over strips en interviews met stripmakers voor uiteenlopende bladen als De Standaard, Stripgids, Stripschrift, Zone 5300, Pulp Deluxe, De Stripspeciaalzaak.be, Brainfreeze, Veto, Stripelmagazine, Fist Full of Comics (Australië) en De Brakke Hond.
Hij is medeorganisator van evenementen zoals De Plastieken Plunk, een jaarlijkse prijs voor het beste kortverhaal, is voorzitter van De Stripgilde, en hij begeleidt nieuw striptalent.
Peter werkte samen met Maarten Vande Wiele aan de albums I Love Paris, I Hate Paris (vertaald naar het Engels, Deens, Frans, Italiaans en Engels) en Abba Zoekt Frida (Vertaald naar het Frans). Hij werkte ook samen met Rob Croonenborghs aan Tales From Beyond the Grave.

Stroke
De Plastieken Plunk
Persoonlijke website

Redactie


Eva von StockhausenEva von Stockhausen werkte na haar studie Cultuurwetenschappen van 2007 tot 2016 als journalist en redacteur bij Out of Art Magazine. Dit internationale kunstblad was geheel gewijd aan Outsider Art en Art Brut. Toen deze rauwe kunst uit de marge zoetjesaan tot de mainstream kunstwereld ging behoren, verschoof haar interesse naar haar oude jeugdliefde: het stripverhaal. Nu is ze een nieuwsgierige en eclectische lezer van historische strips, comics en graphic novels. Sinds 2018 volgt ze de opleiding tot scenarioschrijver aan de Script Academy in Amsterdam. Zij is de enige student van haar jaar die de opgedane kennis en praktijkervaring hoopt te gaan gebruiken voor het maken van stripverhalen.

Out of Art


Tamara AnsingTamara Ansing besloot, nadat ze haar studie Comic Design aan ArtEZ Zwolle vroegtijdig had beëindigd, iets heel anders te doen: een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Een afgeronde bachelor later bleek de verleidende roep van strips toch erg moeilijk te weerstaan en begon ze op eigen houtje strips te bestuderen. Op dit moment is ze in Groningen bezig met de research master Arts, Media and Literature studies, waar ze uiteraard zoveel mogelijk strips bij haar studie betrekt. Onder haar favoriete makers rekent ze o.a. Junji Ito, Jason Shiga, Sarah Jolley, Brecht Evens, Aimée de Jongh en Kate Beaton.

Essays in Comics


Eva Van de Wiele publiceerde voor L’Indice dei Libri del Mese en Streven over haar voorliefde voor Spanje en Italië. Ze gaf jaren les Spaans, Nederlands en Italiaans in het volwassenenonderwijs. Momenteel werkt ze als doctoraatsstudente op het ERC project Children in Comics: Intercultural History from 1865 to today. Ze onderzoekt het ontstaan van twee belangrijke kinderstripmagazines in Spanje (TBO) en Italië (Corriere dei Piccoli). Eva gaf les aan de Summer School van de Universiteit Antwerpen over Holocaust Comics. In het voorjaar van 2020 organiseert ze in samenwerking met Bibliotheek Utopia de eerste stripleesgroep in Aalst.

Comics Ugent, Universiteit van Gent


Joost Pollmann (1957) organiseerde tien edities van de Stripdagen Haarlem en een groot aantal tentoonstellingen, met als meest recente Sprong in het diepe – De vluchtelingencrisis in tekeningen, die te zien was in het inmiddels overleden Stripmuseum te Groningen. Sinds 1998 schrijft Joost recensies voor de Volkskrant en hij publiceerde een tiental boeken, waaronder De stripprofessor, Een indruk van echtheid en Chouf! Qra! – Strips & cartoons uit de Arabische wereld. Ook geeft Pollmann lezingen in binnen- en buitenland, over onderwerpen als getekende journalistiek, de Nederlandse stripgeschiedenis en Kuifje als lustobject.

Volkskrant


Marc Bastijns heeft van kindsbeen af een passie voor het beeldverhaal. Als student Germaanse Talen werkte hij in een ver verleden mee aan een radioprogramma over strips voor de Leuvense studentenradio Scorpio.
Sinds 2002 recenseert hij stripverhalen voor het online cultuurmagazine Enola.be.
Hij schreef eerder ook voor Stripspeciaalzaak, Stripgids en Ons Erfdeel. Compleet ongerelateerd aan het voorafgaande, speelt hij ook improvisatietheater. Beide interesses kwamen ooit samen in een geïmproviseerd stuk dat on the spot geïllustreerd werd door Kim Duchateau. Dus die strips kruipen toch echt wel overal tussen, de krengen.

Enola.be
Ons Erfdeel


Teunis BuntTeunis Bunt is docent Nederlands bij Instituut Blankestijn, columnist, interviewer en redacteur. Op Bunt Blogt schrijft hij over wat hij gelezen, gezien of gehoord heeft: dat gaat van boeken tot strips en podcasts, met af en toe een column of dagboekaantekening.

Bunt Blogt


Ellen IJzermanEllen IJzerman begreep pas in 2009 waarom ze stripboeken zou moeten lezen, nadat ze omver geblazen was door Maus van Art Spiegelman. Sinds die ontdekking recenseert ze niet alleen fictie en non-fictieboeken, maar met enorm veel plezier en enthousiasme ook graphic novels. Dat deed ze eerst voor – het niet meer bestaande – Dizzie.nl en inmiddels voor Hebban.nl. Ze financiert haar leeshobby door op het wankele randje van ICT en Uitvoering te werken bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Hebban
GoodReads


Hans van Soest schreef achttien jaar voor het in 2011 ter ziele gegane stripinformatieblad ZozoLala. Maar als hij het niet laten kan, schrijft hij sindsdien wel eens wat over strips in het Algemeen Dagblad en Zone 5300. En als het bloed echt kruipt waar het niet gaan kan, brengt hij samen met zijn voormalige ZozoLala-kompanen een album uit (liefst zo onverkoopbaar mogelijke vertalingen van Franse strips over het Louvre). Leest niet alleen boeken met plaatjes.

ZozoLala


Roderick LeeuwenhartRoderick Leeuwenhart is schrijver en Japankenner. Hij schreef Pindakaas en sushi, een meeslepende en humoristische young adult-trilogie over en voor Japanliefhebbers in Nederland.
Daarnaast schrijft hij voor Aniway, een tijdschrift voor iedereen met een interesse voor Japan, en is hij een van de drijvende krachten achter de Nederlandse manga-uitgeverij Hanabi.

Uitgeverij Leeuwenhart
Aniway
Uitgeverij Hanabi


Marcel RuijtersMarcel Ruijters is stripauteur van een eigenzinnig oeuvre, waarvoor hij in 2015 werd bekroond met de Stripschapprijs. Zijn werk, waaronder Hieronymus – over Jeroen Bosch – en onlangs Het 9e Eiland, wordt hoog aangeschreven in Nederland en de rest van Europa.
Marcel is al jaren redacteur van Zone 5300, tijdschrift voor strips, cultuur en curiosa.

Persoonlijke website
Zone 5300


Moira MacfarlaneMoira Macfarlane, die het Instagram-account van 9e Kunst bijhoudt, is onderwijsassistente in het basisonderwijs – waar lezen begint – en voormalig graphic novelrecensent voor Hebban. Ze is een alleslezer met een grote liefde voor de combinatie tekst en beeld, dat verder gaat dan louter het bekende stripformat. Graag duwt ze wat stripclichés aan de kant om te laten zien hoeveel moois er is op dit gebied. Niet alleen voor de verstokte striplezer maar zeker ook voor nieuwe doelgroepen zoals jongeren en mensen die vermoeden dat er ondertussen toch meer moet zijn. Persoonlijke favorieten zijn het werk van Brecht Evens, Cyril Pedrosa en Taiyo Matsumoto, maar ook een oude stripklassieker als de Thorgal-reeks. Moira deelt wat ze leest graag op GoodReads. Daar vind je ook haar Hebban-recensies.

GoodReads


Jorick van de WesteringhJorick van de Westeringh bestiert samen met Jean-Paul van Steen sinds 2005 Señor Hernandez te Nijmegen. Met meer dan 30.000 strips, comics en manga zou je het assortiment uitgebreid kunnen noemen. Zijn grote liefde is van oudsher het Amerikaanse werk. Ed Brubaker, Brian Wood, Greg Rucka en Brian Azzarello behoren tot de lange lijst van auteurs van wie zaken blind worden aangeschaft. Ook klassieke manga van grootheden als Mizuki en Tatsumi staan in de kast en het verfijnde Europese werk laat hij als veelvraat ook niet links liggen. Na samen met 2 andere zielen een aantal jaren een platenlabel voor zwaar alternatieve herrie te hebben gerund, wordt er tegenwoordig alleen privé van modern klassiek tot black metal op de draaitafel gelegd. De queeste is echter het vinden van tijd. De echte grote liefde is namelijk vogels, vlinders en eigenlijk alle levende have. Weer of geen weer, buiten is een tweede thuis. Wordt het echt te stormachtig dan vindt een western, stille film, arthouse film of andere “talkie” ook gretig aftrek.

Señor Hernandez


Joris-Vermassen Onder het pseudoniem Fritz Van den Heuvel maakte Joris Vermassen een aantal absurdistische strips en schreef hij voor Simon Spruyt De Bambergers. Joris maakte in 2014 de veelgeprezen en bekroonde graphic novel Het Zotte Geweld. Vanaf de jaren negentig maakt hij cartoons die hij tegenwoordig signeert met Dr. Fritz, een knipoog naar het doctoraat in de kunsten dat hij in 2016 behaalde. Dat resulteerde in een boek, Heilige Tekst, Goddeloos Beeld, waarin hij het onder andere heeft over het taboe op mohammedcartoons en het bracht hem weer op het pad van een oude liefde: de beeldende kunst. Hij realiseerde zich namelijk dat hij ook beeldverhalen kan vertellen buiten een boek om, in een mooie ruimte. In 2019 kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling, Bloed, een beeldverhaal.

Persoonlijke website