maandag, september 20, 2021
Home Dossiers Stripmakers als uitgevers
printing-press

Stripmakers als uitgevers

0
33

In een creatieve sector zoals die van het beeldverhaal ligt niets per definitie vast. Drukwerk dat steeds goedkoper wordt, een overzichtelijke afzetmarkt en een gezonde dosis enthousiasme brengt veel stripmakers ertoe om zich niet langer te binden aan een uitgever. Ze doen het net zo lief zelf. Vooral striptekenaars die een verleden hebben in smallpress en van jongs af aan de DIY-mentaliteit aanhangen, nemen steeds vaker de stap om alles op eigen houtje te doen.

Bij de 9e Kunst zijn we nieuwsgierig hoe het zelf uitgeven in zijn werk gaat. Welke keuzes liggen ten grondslag aan het eigen initiatief? Hoe pakt het uit? Kansen, obstakels, tips voor stripmakers die zich aan het oriënteren zijn? In dit dossier stellen we deze vragen aan pioniers die die stap daadwerkelijk genomen hebben en hun strips in eigen beheer uitgeven.

Artikelen in dit dossier

Kinderstripblad Brul! laat van zich horen

Kinderstripblad Brul! laat van zich horen

Onlangs werd het kleurige eerste nummer van Brul! bezorgd bij iedereen die vorig jaar heeft bijgedragen aan de crowdfunding van het kinderstripblad. In het voorjaarsnummer van Brul!, dat een sympathieke verkoopprijs heeft van 5 euro en zich afficheert als ‘supertof tijdschrift met strips, strips, illustraties en strips’, staan inderdaad vooral strips. Het blad is in …
Hoe de strips van Kijk en Lees hun plek verwierven in het onderwijs

Hoe de strips van Kijk en Lees hun plek verwierven in het onderwijs

Sinds 2012 bestaan de educatieve leesboekjes van Kijk en Lees, kleurige en groot opgezette stripalbums voor de leeftijd van zes tot tien jaar, voorzien van AVI-niveaus die de woordcomplexiteit en het leesniveau aangeven. Ze komen uit de koker van stripmakers Michiel van de Vijver en Gerben Valkema, die beiden een lange staat van dienst hebben …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here