Integrales zijn niet meer weg te denken uit het striplandschap. De zorgvuldig gecultiveerde bundelingen van stripseries, vaak met een nieuwe letter en in frisse kleuren, slaan aan: zonder moeite kan de striplezer nostalgische reeksen herlezen of ontdekken. Met drie of vier albumtitels per keer is het bovendien heerlijk binge-lezen. Dit rechtvaardigt een serieus overzicht van de beschikbare titels. In de besprekingen kijken we daarom naar de volgende aspecten:

Relevantie – Zijn de titels ooit eerder in albumvorm verschenen? In het Nederlands? Waren de losse albums nog leverbaar? Is de prijs-kwaliteitverhouding van de integrale in orde? Biedt de integrale de lezer een meerwaarde?
De tand des tijds – Leunt de integrale op nostalgie of is het ook interessant voor jonge, nieuwe lezers? Hebben de verhalen hun schwung behouden?
De verzorging – Is er aandacht besteed aan de inkleuring, lettering, vertaling, hertaling? Hoe is het bezorgd? Zijn de originelen gebruikt, of zijn de vroegere albums opnieuw ingescand en bewerkt?
Het dossier – Is er een dossier aanwezig? Draagt het dossier bij aan het historische perspectief? Wat is de kwaliteit van het beeldmateriaal? Welke bronnen zijn er gebruikt? Hoeveel pagina’s?

Toch is het moeilijk om de integrales – ook per reeks – in een enkele recensie te beoordelen. Neem de dossiers. Die zijn een belangrijk onderdeel van de integrale, vaak in de vorm van een interview, een artikel over de ontstaansgeschiedenis en veel schets- en illustratiewerk. Deze dossiers variëren in omvang van enkele pagina’s tot meer dan tachtig. Het geeft de integrale cachet en zorgt voor een cultuur-historische verantwoording en verdieping. Zeker bij klassieke strips bieden de dossiers zoveel duiding en meerwaarde dat die de aanschaf voor veel lezers rechtvaardigen.

Nu er in bepaalde stripreeksen steeds meer integrales verschijnen, zien we bij deze dossiers iets interessants gebeuren: het dossier van de eerste integrale is vaak zeer uitvoerig en beschrijft meestal de ontstaansgeschiedenis, met veel achtergronden, illustratie- en fotomateriaal en duiding. In latere delen worden de dossiers vaak kariger van omvang, maar vooral minder relevant, alsof het kruit verschoten is.

De afgelopen maanden zijn er op de 9e Kunst een aantal integrales besproken. Hieronder vind je een overzicht. Deze lijst wordt per keer aangevuld als er een nieuwe integrale wordt besproken.

 

[xilipostinpost query=”tag=integraal&showposts=-1&cat=484,485,498,500,649″ featuredimage=1 featuredimageaslink=1 beforeeach=”
” aftereach=”
“]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here